header reklam alanı

header ads
Ethemblog---IDM Internet Dowland Manager full indir ve Crack bedava | Ethemblog----coronavirus ---- EthemBlog --- Duvar kağıtlarımız çıktı (HAKKIMDA bölümünden ulaşabilirsiniz...) --------EthemBlog --- Canlı Hücrelerden İlk Robotlar Ürettildi --- EthemBlog --- Hosting Nedir ? Hosting Türleri --EthemBlog --- Aliexpress Gümrük Verigisi ! --- Ethemblog

Lalelerin Anavatanı Neresi ?

         Lalelerin ana vatanı neresidir ? Dünya ticareti olan "LALELER" aslında kimlere ve hangi Ülkelere ait ? Bu cevapların hepsi Bu sitede



  Laleler Hollanda'nın bir sembolü haline gelmiş durumdadır.Ama Lalelerin anavaratı aslında Hollanda veya başka bir yer değil .

Laleler doğal thabitatları dağlı arazilerdir.

Hollanda'ya İstanbul'dan ilk lale, topu topu 1554'te getirilmiştir. Yabani laleler güney Avrupa'da, Kuzey Afrika'da ve Çin'in kuzeydoğusuna kadar olan Asya'nın bazı kısımlarında bulunabilir.

Lale hem Türkiye'nin hem de İran'ın milli çiçeğidir. 
Çiçeğin ismi Türkçe'den geliyor.
Bizim bunu dünyaya satmamız gerekirken gelin görünki bu görevi Hollanda üstlenmiş durumda.
Bugün, Hollanda yılda üç milyar lale soğanı üretip bunun iki milyarını ihraç etmektedir 

Hollandalılar  laleleri Türkiye'den alabilmeyi başarmışlardır ancak Sadece bir çeşit Laleyi almayı başaramamışlardır Bu lalenin ismi TERS LALE 'dir.

 TERS LALE:
  
Ters lale nerede yetişir?
Ters lale Anadolu coğrafyasında yetişen bir çiçektir. Soğanlı bitkiler familyasına ait olan ters lale, birçok kültürde hüznü simgeler. Efsanelere konu olan ters lale, dini açıdan da öneme sahiptir. 19. yüzyıla kadar Anadolu'ya has bir çiçek olan ters lale, Osmanlı'nın son dönemlerinde ülke dışına da çıkarılmaya başlandı. 
Başta Hakkari ve Van çevresi olmak üzere Anadolu coğrafyasında yetişen ters lale, birçok yerde bulunmaktadır. Hakkari ve Van dışında, Adıyaman, Malatya, Bitlis, Elazığ ve Batman'da yetişen ters lale, bu yörelerin simgesi konumundadır.
Günümüzde Anadolu coğrafyası dışında da yetiştirilen ters lale, Pakistan, İran, Afganistan ve Rusya'da da bulunmaktadır.  Ters lale, 1000 ila 3000 metre yükseklikteki alanlarda yetiştirilebilen bir çiçektir. 

Ters lale bir çeşit Endemik(yerli) bir bitkidir. Dolayısıyla sadece Anadolu ve İran coğrafyasında yetişebilir.


Anavatanı Pamir, Hindukuş ve Tanrı dağlarıdır. Türkler göçleri esnasında bu bitkinin soğanlarını Anadolu'ya getirmiştir. 1500'lü yıllarda Avrupa'ya Anadolu'dan giden lale özellikle Hollanda'da çok yaygındır. Soğanlarının üzerinde zarımsı bir örtü bulunur. Etli ve yeşil 2-8 yaprağı vardır. Çiçekler, saplar ucunda çoğunlukla bir, bazen ikidir.Kırmızı, sarı ve ara tonlarda renklere sahiptir.
16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafından Hollanda Kralı'na gönderilen laleler, ilk başta Hollandalıları ve kısa zaman içerisinde tüm Avrupalıları hayranlık içinde bırakmışlardır. Böylece günümüze kadar dünyanın en fazla lale üreten ülkesi Hollanda olmuştur.






Lâlenin Tarihçesi


Çiçek, çağlar boyunca dünyanın her yerinde duyguların anlatılmasında en güzel\r\nsembol olmuş, yaşamın zorluklarını, streslerini törpüleyen, sinirsel gerilimleri\r\nazaltan bir araç olarak günlük yaşamımızda yer almıştır.\r\n\r\nSoğanlı ve otsu bir bitki olan lale çiçeğinin asıl vatanının Orta Asya olduğu ve\r\nTürkler tarafından Anadolu’ya getirildiği sanılmaktadır. Anadolu’da 12.yüzyıldan\r\nitibaren el sanatlarında süsleme motifi olarak kullanılmaya başlayan laleyi,\r\nşiirlerinde kullanan ilk şair de Mevlana Celaleddin-i Rumi olmuştur. Divan ve\r\nrubailerin de lale ile ilgili pek çok mısra bulunmaktadır.\r\n\r\nLale en parlak dönemini 16-18.yüzyıllar arasında Osmanlı İmparatorluğu’nda\r\nyaşamıştır. Süs bitkisi ve süsleme motifi olarak kullanımı 3.Ahmet (1673-1736)\r\ndöneminde doruk noktasına çıkmış ve 1718-1730 yılları arası, tarihçiler\r\ntarafından ‘Lale Devri’ olarak adlandırılmıştır. Bu dönemde basılan ‘Lale\r\n Mecmuası’nda 50 kadar çeşidinin resimlendiği lalenin çeşitli kaynaklara göre\r\n2000’den fazla değişik türünün olduğu belirtilmektedir.\r\n\r\nLale sadece yetiştirilmekle kalmamış, mimariden edebiyata, çiniden kumaşa kadar\r\nbirçok üründe lale desenleriyle bezenmiş. Lale bahçeleri anlamına gelen\r\nlalezarlar,saray ve konakların en itinalı ve en gözde yerleri olurken, lale için\r\nyazılan şiir ve nesirler Lalename denilen risalelerde toplanmıştır.\r\n\r\nLalenin Anadolu’dan ilk yolculuğu Viyana’ya olmuştur. Oradan Hollanda’ya ve\r\nardından Kanada’nın başkenti Ottowa’ya geçmesiyle lale, tüm dünyada tanınır hale\r\ngelmiştir.Bu uzun yolculuğunun son durağı olan Ottowa, Hollanda ve Japonya,\r\nAnadolu’nun bu ünlü çiçeğinin adına festivaller düzenlemektedir.\r\n\r\nBu çok farklı kültürlerin kaynaşmasına katkıda bulunan lale, güzelliği ve zarafeti ile,\r\ninsanlar ve kültürler arasında bir köprü vazifesi görmeye devam ediyor.\r\nKültürümüzde “Bir çiçeğin ötesinde her şey” olarak yer edinen lale,aynı zamanda aşkın güzelliğin inceliklerinde imgesini nazik gövdesinde taşımaya devam ediyor.\r\n\r\n1681-1726 yılları arasında kayda geçirilen ‘Defter-i Lalezar-ı İstanbul’ da tam\r\n1108 lale çeşidinden söz edilmektedir. Türkiye’deki botanik çevrelerine göre\r\nbunlardan bir tane bile kalmamıştır.\r\n\r\n17.Yüzyılda Osmanlı ’da önce ‘Ser Şükufeciyan-ı Hassa’ diye adlandırılan Çiçekçi başılık kurumu, sonra da ‘Çiçek ercümen-i Danişi’ yani Çiçek Akademisi kurulmuştur. Edirne’den Mardin’e kadar birçok şehirde lale bahçeleri vardı.\r\n\r\nAnadolu Lale bu nadide çiçeğin tanıtımını yapmakta ve Türk halkına\r\nsunmaktadır.\r\n\r\nLale festivallerinin Japonya’dan Kanada’ya kadar yayıldığı günümüzde, lalenin\r\nadını bir devre vermiş, hakkında şarkılar yazmış, ilmini kurmuş olan bizlerin bu\r\nözel çiçeğe sahip çıkmasının zamanı geldi, geçiyor.

Yorum Gönder

3 Yorumlar

  1. keşke biz Hollandalılara Bİzim lalelerimizi kaçırmalarına izin vermeseydik.
    Biz dünya ticaretine başlayabilseydik :(

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar Laleler günümüzdede türkiye ticaretini yapmiyormu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye kendi içinde satışları yapıyor evet ama yurtdışına ihracat yok denilecek kadar az.

      Sil